Tabell & statistik för SDHL

SDHL 2024/25 - Grundserie
# Lag Senaste Ma V ÖV ÖF F GM-IM P
1. Luleå HFLuleå HF 30 20 3 2 5 103-41 68
2. MODO HockeyMODO Hockey 31 17 4 4 6 89-56 63
3. Frölunda HCFrölunda HC 30 16 4 3 7 103-64 59
4. SDE HFSDE HF 30 12 5 4 9 78-69 50
5. Brynäs IFBrynäs IF 30 12 6 0 12 88-75 48
6. LinköpingLinköping 30 13 2 2 13 56-73 45
7. Djurgårdens IFDjurgårdens IF 29 12 0 5 12 57-56 41
8. Skellefteå AIKSkellefteå AIK 30 9 1 7 13 49-91 36
9. HV71HV71 30 5 5 3 17 65-102 28
10. LeksandLeksand 30 4 0 0 26 34-95 12

Den svenska damhockeyligan, SDHL (Svenska Damhockeyligan), är Sveriges högsta serie för damhockey. Ligan består av de främsta lagen från hela Sverige, och varje år tävlar dessa lag om att vinna ligan och senare ta hem SM-guldet. Tabeller och statistik spelar en central roll för att avgöra vilka lag som går vidare till slutspel, vilka som måste kvala och vilka som riskerar nedflyttning. Statistiken inom SDHL är omfattande och redovisas på flera nivåer, både för individuellt spel och för lagnivå.

Vad statistiken i tabellen visar

Tabellerna för SDHL är en sammanställning av varje lags prestationer under säsongen och visar tydligt lagens resultat i ligan. En standardtabell för SDHL innehåller väsentliga punkter som mäter hur framgångsrikt ett lag är:

  • GP (Games Played): Antalet matcher som laget hittills har spelat under säsongen.
  • W (Wins): Antalet gånger ett lag har vunnit en match under ordinarie tid.
  • OTW (Overtime Wins): De matcher som laget har vunnit i förlängning eller efter straffläggning.
  • L (Losses): Antalet förluster som laget har under ordinarie tid.
  • OTL (Overtime Losses): De matcher där laget förlorat men ändå lyckats ta en poäng efter att matchen gått till förlängning eller straffläggning.
  • GF (Goals For): Totalt antal mål som laget gjort under säsongen.
  • GA (Goals Against): Totalt antal insläppta mål under säsongen.
  • GD (Goal Difference): Målskillnaden, dvs. gjorda mål minus insläppta mål.
  • P (Points): Den totala poängen som laget samlat under säsongen. Poängen avgör lagets placering i tabellen.

Tabellen ger en övergripande bild av lagens prestationer och statistiken är viktig för att förstå styrkor och svagheter hos de olika lagen.

Hur tabellen räknas ut

Till skillnad från en enkel rankningslista där man enbart ser till antalet vunna matcher, är SDHL-tabellen ett mer detaljerat system som viktar faktorer som hur matcher avgjorts (under ordinarie tid, förlängning eller straffläggning). Poängen lagen samlar under säsongen är den centrala faktorn som avgör tabellens utformning.

För varje match som spelas adderas poäng beroende på resultatet (mer om detta i nästa avsnitt). Det lag som har flest poäng efter grundserien hamnar högst i tabellen. Om två eller fler lag hamnar på samma poäng, avgörs deras placering av inbördes möten under säsongen. Om även dessa matcher är jämna, används målskillnad som sista avgörande.

Så får lagen poäng i tabellen

Det finns flera sätt för SDHL-lag att samla poäng, som sedan används för att ranka dem i tabellen:

  • Vinst under ordinarie tid: 3 poäng tilldelas det lag som vinner en match under ordinarie tid.
  • Vinst i förlängning eller på straffläggning: 2 poäng ges till det lag som vinner en match i förlängning eller efter straffläggning.
  • Förlust i förlängning eller på straffläggning: Laget som förlorar förlängning eller straffläggning får 1 poäng.
  • Förlust under ordinarie tid: En förlust under ordinarie tid ger 0 poäng.

Detta poängsystem belönar lag som är konsekventa under hela säsongen, även om de förlorar några matcher.

De går vidare till slutspelet

Efter att grundserien avslutats går de åtta bäst placerade lagen i tabellen vidare till slutspelet. Slutspelssystemet inom SDHL fungerar på liknande sätt som i SHL och NHL, där lagen spelar kvartsfinal, semifinal och slutligen en final. Vilka lag som möter vilka avgörs av deras placeringar i grundserien – högre rankade lag möter lägre rankade. Det innebär att laget som placerade sig först möter laget som kom på åttonde plats i kvartsfinalen, och så vidare.

Slutspelet spelas i bäst av fem matcher i såväl kvartsfinaler som semifinaler och finalen. Det innebär att ett lag måste vinna tre matcher för att avancera till nästa omgång och slutligen ha chans att vinna SM-guldet. Slutspelets resultat är alltså oberoende av grundserien, förutom att lagens placeringar i grundserien avgör vilka motståndare de får och vilken fördel de får angående hemmaplan.

De flyttas ned eller får kvala

I botten av tabellen riskerar lagen att bli nedflyttade eller få spela kval. Det lag som hamnar sist i SDHL riskerar att flyttas ned till DamEttan, serien under SDHL. Lagen från DamEttan har då möjlighet att kvala för att ta sig upp till SDHL.

Det näst sista laget får också spela kval, men här handlar det om att möta ett utmanarlag från DamEttan. Det intensiva kvalspelet kan vara avgörande för ett lags framtid, både sportsligt och ekonomiskt. Att hålla sig kvar i SDHL är därför av yttersta vikt för de lag som kämpar i botten.

Intressant statistik att hålla koll på

För den som är intresserad av att fördjupa sig i statistiken inom SDHL, finns det några specifika punkter som kan ge ytterligare insikt i hur ett lag eller en spelare presterar. Här är några exempel på intressant statistik att hålla koll på:

  • Power Play Efficiency (PP%): Ett mått på hur effektivt ett lag är i numerärt överläge (power play). En högre procent visar att laget lyckas göra fler mål när motståndaren har en utvisning.
  • Penalty Kill Efficiency (PK%): Ett mått på hur bra ett lag är på att försvara sig i numerärt underläge. Ett högre procenttal indikerar att laget ofta lyckas undvika mål när de är en spelare färre på isen.
  • Utvisningsminuter (PIM): Antalet minuter laget tilldömts i utvisningar. Ett högt antal kan visa att laget ofta befinner sig i numerärt underläge, vilket kan påverka deras vinstchanser negativt.
  • Individuella mål och assist (Goals + Assists): En poängsammanställning av hur varje spelare bidrar offensivt genom mål och assist. Detta är viktigt för att ranka poängligaledare inom ligan.
  • Räddningsprocent (SV%): Ett målvaktsmått som visar hur stor procentandel av skotten målvakten räddat. Det är en viktig indikator på målvaktens prestation.
  • Skott på mål: Ett lag som skjuter mycket mot mål tenderar ofta att dominera spelmässigt. Statistik över skott på mål kan ge en bra indikation på lagets offensiva styrka.

Dessa statistikkategorier, tillsammans med andra mer avancerade mätvärden, ger en fördjupad förståelse för ett lags styrkor och svagheter. Många analytiker använder dessa siffror för att göra kvalificerade gissningar om lagets fortsatta prestationer under säsongen och för att modellera kommande matcher.